Landschapstafel Haringvliet

Nederland Deltaland; nergens is dat duidelijker merkbaar dan in het Haringvliet. Een parel omgeven door de Rotterdamse metropool met zijn internationale 24/7 haven, de poëtische vergezichten van de Zuid-Hollandse eilanden én de avontuurlijke moerassen van Neerlands beroemdste wetland: de Biesbosch. Een dynamisch gebied waar land en zee, zoet en zout water samenkomen en waar het leven op, in en langs het water zijn eigen ritme kent. Waar kleurrijke planten- en diersoorten niet alleen het leven in de delta, maar ook ver buiten onze landsgrenzen bepalen.

Ontstaan van een mooie samenwerking
Provincie heeft een brede coalitie van relevante organisaties, bedrijven en overheden bij elkaar gebracht aan de landschapstafel Haringvliet. Hier is een gezamenlijk droombeeld gecreëerd met daar aan gekoppeld een concreet programma waarin gezamenlijk aan opgaven wordt gewerkt.
Pijlers van het programma zijn het vergroten van  biodiversiteit, bereikbaarheid en beleefbaarheid van het Haringvliet.

Gezamenlijke Droom
De Waterbus glijdt geluidloos door het Haringvliet. Dagelijks vaart deze elektrische veerboot van Rotterdam naar de nieuwe parel van Nederlandse natuur en cultuur: Het Haringvliet als onderdeel van het NP Biesbosch-Haringvliet Delta, de uitgestrekte Rijn-, en Maasdelta vanaf de Haringvlietsluizen tot in de Biesbosch. De passagiers aan boord volgen de zeearend die vlak boven het water langs de oever zweeft op zoek naar een prooi. Een groepje vogelaars vertelt enthousiast dat ze de dag ervoor een visarend en zelfs een witwangstern in hun kijker hadden. Maar het is de ontmoeting met de bever geweest die hun jaarlijkse vogelvakantie onvergetelijk had gemaakt.

Organisatie landschapstafel Haringvliet
Er is een eenvoudige organisatiestructuur opgezet die kostenefficiënt, flexibel en doeltreffend kan opereren. Uitgangspunt is dat zo veel mogelijk aangesloten wordt bij bestaande projectorganisaties.
De landschapstafel Haringvliet bestaat uit een ambtelijke en bestuurlijke tafel. Aan de bestuurlijke tafel zitten de bestuurders van de overheden in het gebied en voorzitters/bestuurders van de andere partners. Hier vindt lange termijn visievorming plaats en vindt overall afstemming plaats.

Reeds gerealiseerd

  1. In 2016 heeft de Waterbus voor het eerst over het Haringvliet gevaren. Met 8.775 opstappers was dit een succes. In 2017 wordt deze pilot vervolgt.

  1. In Stellendam is een schitterende ‘Speelsteur Haringvliet’ gerealiseerd. Dit tien meter lange speeltoestel staat symbool voor trekvissen, die door het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen vanaf 2018 weer hun tocht tussen zoet en zout water kunnen maken.

  1. Het Haringvlietweekend is een vervolg op de succesvolle Haringvlietdag in 2016. Boswachters, vogelaars, en andere experts geven  van 29 september t/m 1 oktober een uniek dagje uit en laten inwoners, toeristen en recreanten de prachtige plekken en verhalen van het Haringvliet beleven.

  1. Het deelproject Schelpdierbanken heeft op verschillende plekken in de voordelta proefvelden uitgezet met platte oesters en mossels. Vervolgens wordt bekeken of de schelpdieren in leven blijven, groeien en zich voortplanten.